Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

OMAGIU/ Centenarul Steinhardt marcat la nivel naţional

Literatură

SteinhardtO variantă inedită a „Jurnalului Fericirii” şi o monedă aniversară

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea Monarhului Nicolae Delarohia, la 29 iulie 2012, Polirom pregăteşte editarea unei variante inedite a „Jurnalului fericirii”, după manuscrisul aflat la Mănăstirea Sfânta Ana, Rohia. Criticii apreciază creaţia lui Steinhardt drept „operă de bilanţ esenţial”. În această lună, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt.

„Jurnalul fericirii” s-a bucurat de un enorm succes după 1989, devenind o carte fundamentală pentru toţi cei care au rezonat la mesajul lui Steinhardt, acela de a-şi depăşi temerile, de a ieşi de sub dominaţia fanatismului, răului şi minciunii pentru a îmbrăţişa adevărul şi a-şi descoperi şi înţelege propria demnitate.

În 2002, în arhivele Mănăstirii „Sf. Ana“ Rohia a fost descoperită o dactilogramă - din păcate, incompletă –-conţinând o variantă a „Jurnalului fericirii”. Un singur lucru era cert: această variantă era diferită de cea publicată în 1991, la Editura Dacia (şi reluată, ulterior, în alte opt ediţii).

„Jurnalul fericirii” a avut un destin dramatic înainte de 1989. Scris între anii 1969 şi 1971, a fost confiscat de Securitate pe 14 decembrie 1972, dar în 1975 i-a fost restituit autorului, în urma unui memoriu. Între timp însă Steinhardt rescrisese din memorie Jurnalul. Ulterior, el a trimis copii ale celor două variante mai multor prieteni, inclusiv Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca. Acestora le-a mărturisit şi că intenţiona să unifice aceste două variante. De aici şi argumentul că dactilograma de la Rohia reprezintă varianta-sinteză a primelor două. Varianta inedită a „Jurnalului fericirii”, Manuscrisul de la Rohia, publicat în ediţie cartonată şi accesibil cititorilor la preţul de 54,95 lei, va fi disponibilă, din această lună, şi în ediţie digitală.

Monedă aniversară

La rândul său, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie în scop numismatic, din această lună, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt.

Valoarea nominală a monedei de argint este de 10 lei, diametrul este de 37 mm, greutatea - 31,103g, calitate - proof şi cant zimţat.

Aversul reda o compoziţie reprezentând mănăstirea Sfânta Ana - Roha, valoarea nominala „10 LEI”, stema României, inscripţia „ROMÂNIA”, anul de emisiune „2012” şi textul în arc de cerc „Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia”. Reversul prezintă portretul lui Nicolae Steinhardt, suprapus peste imaginea une biblioteci, textul în arc de cerc „Monarhul de la Rohia”, anii între care a trăit „1912” şi „1989” şi inscripţia „NICOLAE STEINHARDT”.

 

Add comment


Security code
Refresh