Saturday, April 21, 2018
   
Text Size

Biblioteca judeţeană „Nicolae Iorga” Prahova: „Cultura națională ne ține uniți, ne dă o familie și o casă spirituală”. Programul activităţilor cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Nu Rata!

afis ziua culturii nationale 2015Consiliul Judeţean Prahova organizează joi, 15 ianuarie 2015, manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale. Depuneri de flori la statuile marilor oameni de cultură, alocuțiuni ale autorităților, dar și activități artistice fac parte din programul sărbătorii.

Reprezentanții Bibliotecii județene „Nicolae Iorga" Prahova au transmis, cu această ocazie, un mesaj public despre importanța acestei zile prin care se dorește conștientizarea cât mai profundă a valorilor și identității românești.

Cultura națională - drumul identitar al românismului

Situată la confluența câtorva culturi non-latine majore, România este deținătoarea uneia dintre cele mai importante civilizații păstrătoare de latinism, acesta așezându-se pe un solid fundament dacic, care chiar dacă nu s-a păstrat suficient la nivel lingvistic, a lăsat o remarcabilă moștenire artistică și a sădit în spiritul românesc o insațiabilă sete de libertate.

Limba română nu numai că folosește rădăcini și cuvinte latinești, dar însuși numele său, precum și numele țării în care ne-am născut, aduc aminte de marele imperiu cuceritor. Desigur, cultura română este una eteroclită, pentru că permeabilitatea este, în esență, una dintre cele mai importante modalități de evoluție. Însă tot ceea ce înseamnă România este de departe un mic paradox de rezistență în spațiul său geografic.
Importanța acestei rezistențe este, fără urmă de îndoială, aceea de lipsă a unei crize identitare. Iar pentru asta trebuie să mulțumim celor care au stat strajă la granițele fizice și culturale ale românismului. Celor care au păzit cu mândrie, verticalitate și capacitate de sacrificiu fiecare secundă a relevanței cultural-istorice a României.
Data de 15 ianuarie este data la care am ales să celebrăm cultura acestui neam, pentru că este ziua în care s-a născut unul dintre cei mai importanți străjuitori ai săi, Mihai Eminescu. Desigur, nu a fost singurul. El a fost fiul unei istorii de lupte pentru credință, neam, limbă și glie, lupte duse de remarcabili oameni de cultură și de stat, dar și de oameni simpli, însuflețiți de dragostea de țară. Însă Mihai Eminescu a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai vocali și mai acerbi, dar și un fin deslușitor al graiului, istoriei și subtilităților acestei identități culturale.
Importanța rezistenței identitare este și faptul că, dincolo de a fi mândri că aparținem acestui neam, știm că nimic nu ne poate dezrădăcina. Și asta ne oferă o nemăsurată libertate. Libertatea de a refuza nedreptatea, agresiunea și imixtiunea. Libertatea de a accepta fără orgoliu că uneori greșim sau că uneori trebuie să facem și compromisuri. Libertatea de a merge mai departe fără teama că nu avem pentru ce să luptăm.
Asta înseamnă pentru noi cultura națională. Ea ne ține uniți, ea ne dă o familie și o casă spirituală. Ea ne apără dreptul la individualism și la voce proprie. Iar ei trebuie să-i facem loc în economia noastră interioară, uneori chiar în defavoarea nevoilor materiale imediate și uneori renunțând la zona de confort. În ea trebuie să investim pentru a ne asigura că fiecare individ al acestei națiuni are un drum intelectual ascendent, întrucât acesta este singurul garant al unei lumi mai bune, lipsite de violență și cruzime, o lume a liniștii interioare, a lipsei de egoism, o lume a progresului științific și personal, o lume pe care să o lăsămcu împăcare copiilor noștri.

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga" Ploieşti

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE:

Ora 10.00
Depuneri de flori la:
- Statuia poetului Nichita Stănescu de la Muzeul Memorial "Nichita Stănescu", Colegiul Național "Nichita Stănescu" și din Centrul Civic,
- Statuia lui Nicolae Iorga din Centrul Civic,
- Statuia lui Ion Luca Caragiale de pe Bd. Independenței,
- Statuia lui Nicolae Simache- Muzeul Ceasului,
- Statuia lui Ienăchiță Văcărescu- Școala Gimnazială;

Ora 11.00
- Depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Centrul Civic,

Ora 12.00
- Depunere de flori la statuile de pe Aleea Scriitorilor din Parcul "Constantin Stere"- Bucov ;
Pentru deplasarea la Parcul Bucov, un microbuz va pleca de la intrarea B a Palatului Administrativ la ora 11.30.

Ora 14.00
Spectacol de muzică și poezie organizat cu ocazia Zilei Naționale a Culturii - Sala Europa din cadrul Palatului Administrativ.

PE DATA DE 15 IANUARIE 2015, LA TOATE MUZEELE INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

Add comment


Security code
Refresh