Thursday, February 22, 2018
   
Text Size

Cu traista-n băţ

MARATONUL VINULUI/ Distracţie maximă la Urlaţi / GALERIE FOTO

Cu traista-n băţ

maratonvinurlati03Cea de-a doua ediţie a Maratonului Vinului s-a încheiat, în acest weekend, cu succes, la Urlaţi. Vremea a ţinut cu cicliştii veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Aproape 500 de pasionaţi ai ciclismului s-au înscris la competiţiile organizate pe traseele de 55 şi 30 de kilometri şi s-au aliniat la linia de start, iar cei mai mulţi dintre ei au reuşit să treacă fără probleme linia de finish.

 

PROIECTE/ Safari Park la Pojorâta şi pârtie în Călimani

Cu traista-n băţ

SAFARIAutorităţile judeţene sucevene se pregătesc să investească într-un „Safari Park” la Pojorâta. Recent, la o întâlnire a managerilor din turism, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că iniţiativa s-ar adresa, mai cu seamă, copiilor, tinerilor, dar şi părinţilor care îi însoţesc.

Nechifor a afirmat că proiectul nu va fi costisitor şi ar putea fi realizat pe terenul fostei unităţi militare din Pojorîta, aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean.

Mai mult chiar, convins de succesul iniţiativei, reprezentantul CJ Suceava le-a solicitat participanţilor să vină cu propuneri concrete şi grabnice privitoare la acest subiect. El a spus că mai are în vedere şi un proiect privind înfiinţarea unui domeniu schiabil în Călimani, dat fiind faptul că acolo zăpada se menţine aproximtiv patru-cinci luni pe an, ceea ce poate atrage numeroşi turişti în zonă.


   

Arta fluierelor tradiţionale şi fierăria - vedete, în weekend, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Cu traista-n băţ

MESTERProgramul „Animă ASTRA” continuă, în acest weekend în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA. De această dată, iubitorii de tradiţii şi curioşii sunt invitaţi să cunoască meşteşuguri străvechi, precum confecţionarea fluierelor tradiţionale şi…atelierele de fierărie. Manifestarea va beneficia şi de armonia folclorului şi de ghidaje tematice în domeniile olăritului şi prelucrarea textilelor.

   

Micul Trianon de la Floreşti, un palat condamnat la moarte de când s-a născut

Cu traista-n băţ

micultrianon 2Supleţe pietrificată în marmură, steme şi basoreliefuri mute, istorii încremenite în ştreangul unui dezastru ireversibil. Frumuseţe condamnată…Aşa stăruie, bolnavă, imaginea Micului Trianon de la Floreşti…

„Când a hotărât să facă, la rugămintea fiicei Alice, un palat precum cel de la Versailles, Gheorghe Grigore Cantacuzino nu s-a gândit nicio clipă că el va ajunge raiul hoţilor nepăsării... A tocmit meşteri de la Paris. A adus materiale de excepţie şi, după proiectul arhitectului Ioan Berindey, s-a început construcţia. Alice ar fi dorit ca palatul să aibă 365 de camere, o grămadă de saloane şi săli de bal, apeducte, un parc imens, unde să călărească şi să-şi primească oaspeţii şi Cantacuzino n-a stat pe gânduri.

Construcţia a început în 1911 şi, doi ani mai târziu, era aproape gata de dat la cheie, cum ar spune azi constructorii noştri. Numai că, din păcate, Cantacuzino a murit şi palatul nu a mai fost niciodată terminat de finisat pe interior. Zice-se, din lipsă de bani. Niciunul dintre urmaşii Cantacuzinului nu avea averea acestuia… Nimeni nu s-a mutat în posibila reşedinţă ca să locuiască ori, măcar, să vină din când în când. Măreţul palat a fost astfel, de la ridicarea sa, condamnat la singurătate.

   

Popas la TUŞNAD

Cu traista-n băţ

Tusnad2Un loc binecuvântat. Munţii străjuiţi de brazi uriaşi şi alintaţi de doina Oltului neobosit şi molcom, văi şi râpe adânci adesea cutreierate de vipere, urşi şi alte sălbăticiuni, unghere umbroase în care zmeura şi afinele îşi fac sălaş, izvoare vrăjite ce aduc din adâncuri comori de minerale sortite a vindeca, poteci nebănuite, lacuri şi legende, fâneţe, miresme şi linişte triumfând în adierea înaltă a cetinilor ce-şi împart veşnicia cu cerul înstelat. Tuşnad, un loc pe care dacă-l vezi odată, vei reveni de multe ori, să îi cunoşti frumuseţea şi sălbăticia, dar şi oamenii primitori şi harnici.

Apele minerale din zona Tuşnad (judeţul Harghita) sunt cunoscute încă din vechime. Prima menţiune a apelor minerale binefăcătoare de aici datează încă din secolul al XVI-lea. Nu ar fi de trecut cu vederea că, pe la 1879, se îmbuteliau anual 50.000 de sticle de apa minerală Tuşnad, care erau trimise, încă la acea vreme, în toate colţurile lumii…

Băile Tuşnad

(Tusnádfürdő)  

Băile Tuşnad (în maghiară Tusnádfürdő) este un oraş cu o populaţie de 1.728 locuitori, fiind, de altfel, urbeal cu cel mai mic număr de locuitori din România. Este situat în partea sudică a depresiunii Ciucului, între munţii Harghita şi Bodoc, în cheiurile Oltului, la o altitudine blândă de numai 650 m. Este o importantă staţiune balneo-climaterică, pe raza localităţii găsindu-se 44 de izvoare, din care doar şase mai sunt funcţionale, la ora actuală.

   

Page 24 of 24