Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

GALERIA DE ARTĂ PLOIEŞTI: Emoţii sub două semnături: Camelia Profirescu şi Ofelia Huţul

Arte vizuale

vernisaj  camelia profirescu ofelia hutulPloieştenii pot vizita, în aceste zile, două expoziţii de excepţie, aflate pe simezele Galeriei de Artă din municipiu. Pe de o parte, lucrările pictoriţei Camelia Profirescu emit privitorului entuziasm, de cealaltă parte, tablourile artistei Ofelia Huţul, din Iaşi, înseamnă la introspecţie.

Cele două expoziţii pe care le puteţi vizita, în aceste zile, la Galeria de Artă din Ploieşti, „În calea timpului", semnată de Camelia Profirescu, şi „Vestigii moldave", semnată de Ofelia Huţul, constituie o invitaţie prin numeroase stări emoţionale, de la cele resimţite prin descoperirea de sine, până la liniştea relaxantă, pe malurile Veneţiei.

La vernisajul care a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, au participat zeci de colegi şi elevi ai artistei Camelia Profirescu, deveniţi, totodată admiratori ai artei Ofeliei Huţul, pictoriţă invitată din Iaşi.

camelia profirescu„Arta este singura dimensiune în care putem comunica în timp. Călătorim prin tablourile Cameliei Profirescu, prin ele simţim ideea de armonie, o reodonare, o reechilibrare în funcţie de valorile autentice pe care le transmite artista. Structura afectivă a ei are un mod de manifestare atât de generos, de firesc, încât, trăind în bucurie, pictează în bucurie şi, prin arta sa, dăruieşte bucurie celor din jur. Pe de altă parte, arta Cameliei Profirescu trece «proba demnităţii», prin faptul că fiinţa artistei poate fi regăsită în fiecare tablou. Indiferent de motivul ales, se cunoaşte sentimentul de dăruire excepţional", a declarat criticul de artă Valentin Ciucă.

ofelia hutulDespre tablourile Ofeliei Huţul, critul de artă a apreciat că, prin creaţiile sale, artista a devenit „o capitală culturală vie, la fel cum Iaşi-ul din care vine este o capitală culturală de necontestat, cu o tradiţie artistică valoroasă. Am fost profesorul ei, iar, în acest moment, este un lider al generaţiei ei, al Iaşilor, prin tot ceea ce face. De la o etapă la alta, artista demonstrează gândirea şi filozofia imaginii. Pe de o parte, pictura ei este gravă, unde elementul filozofic este determinat de un concept interior, pe de altă parte ea aduce un şir nou de emoţii peisajului românesc".

Creaţiile celor două pictoriţe pot fi admirate la Galeria de Artă Ploieşti până miercuri, 17 aprilie.

Add comment


Security code
Refresh